Зйомки

05.05.2003 16:44

Георгій Делієв грає Остапа Бендера(німецький погляд на “12 стільців”)

Олег Мельничук

Відомий одеський комік з “Масок” Георгій Делієв запрошений на головну роль у новий кінофільм “12 стільців”, зйомки якого почалися 16 квітня на Одеській кіностудії. Стрічку фільмує німецька режисерка Ульріке Оттінґер – автор низки художніх і документальних фільмів.

Фільмування на базі Одеської кіностудії здійснює в рамцях угоди про культурну співпрацю між Україною та Німеччиною німецька фірма Ulrike Ottinger Filmproduktion – власна продюсерська фірма режисерки (котра одночасно є оператором, художником-постановником і сценаристом картини). Основна частина зйомок відбуватиметься в Одесі: на території кіностудії, в інтер'єрі готелю “Великий Московський”, що потребує реставрування, на Дерібасівській, у старих одеських будинках, в одному з санаторіїв в Аркадії, на одеському Привозі, Новому ринкові, а також безпосередньо на вулицях старої Одеси. Крім цього знімальна група перший тиждень своєї роботи вже провела в “українській Венеції” – місті на воді Вилковому, що розташоване в гирлі Дунаю. Низку сцен також іще належить зняти в Миколаєві, Білгороді-Дністровському, а мальовничі кавказькі краєвиди з роману Ільфа й Пєтрова будуть “відтворені” в Криму.

На головні ролі затверджені винятково одеські артисти – Кісу Вороб’янінова грає актор Одеського російського драматичного театру Геннадій Скарга, образ мадам Гріцацуєвої має розкрити на екрані акторка Одеського українського музичного драматичного театру Ольга Равицька, в ролі Еллочки Людожерки виступить Наталія Бузько з комік-трупи “Маски”, молода акторка Одеського Театру юного глядача Оксана Бурлай зіграє студентку Лізу. Кастінґ відбувався в січні в Одесі, і, як стверджують німецькі учасники знімальної групи, тоді вони всіх акторів на основні ролі відібрали літерально за день.

Але, мабуть, сенсацією стало затвердження на роль Остапа Бендера фронтмена і художнього керівника “Масок” Георгія Делієва. Втім, це не буде кінодебютом добре відомого не тільки в Одесі майстра пантоміми й клоунади. Делієв уже працював у кіні, знявшись у невеликих ролях у двох останніх фільмах Муратової, а задовго до цього – в музичному фільмі “7 днів з російською красунею”. Проте вже класичний образ Бендера, відтворений на екрані Міроновим або Юрським, дуже сильний, а імідж Делієва вже сформований, щоб спробувати уявити, як вони можуть уживатися. Але ще більшою несподіванкою було побачити на знімальному майданчикові Георгія Делієва в костюмі й образі великого комбінатора нового зразка – штані, сорочка і светр яскраво-червоного і зеленого кольорів, жовті туфлі, руде волосся й абсолютно клоунський ґрим. Ну, достоту, як у черговій серії “Маски-шоу”...

Олег Мельничук. Попередні екранізації роману Ільфа і Пєтрова і попередні кінообрази Бендера тепер уже стали майже класичними і шаблонними. В чому ви бачите відмінність від них “свого” Остапа?

Георгій Делієв. Я вже можу сказати, що це буде інша роль, тому що в режисера зовсім інший підхід. Бачите, як я одягнений, вже сам костюм і ґрим зобов'язали по-іншому будувати образ. Поки мені складно сказати, що це буде: клоунада або реалізм – я ще не знаю сам, де ця грань. Поки я намагаюся зрозуміти завдання режисера, що вона хоче, яку ставить мету в естетиці і в стилі, який повинен бути в цілому сам фільм і, відповідно, як мені грати. Вдягнувши таке вбрання складно зіграти реалістично, вже тягне в клоунаду, тим паче, що мені в такому ґротеску, буфонаді легше існувати. З іншого боку, мені було б цікавіше шукати якісь органічні, реалістичні моменти. Як у життя ми живемо, от так і проживати цей образ. Ну, припустімо, у фільмах Кіри Муратової це вдавалося, а як буде тут я ще боюся загадувати. Тим більш, що роль дуже відповідальна.

Як Вас помітили і запросили на цю роль?

Не знаю, це потрібно запитати у знімальної групи, у режисера. Вони дивилися відео зі мною, була проба. Здається, наскільки мені відомо, після того, як вони мене знайшли, вони вже більше нікого і не шукали на цю роль, ні з ким не порівнювали.

Фільмування щойно почалося, але які найцікавіші моменти на майданчику ви вже могли б виокремити?

Перший знімальний день для нас був цієї суботи, ми знімали на Новому ринкові і на Привозі. І ось там треба було імпровізувати. За сюжетом мені потрібно було продавати астролябію, там була всього одна фраза: “Кому астролябію. Астролябія дешево, для делеґатів і житлвідділу – знижка. Астролябія сама міряє, було б що вимірювати”. Ось власне і все. Але на це пішло дуже багато часу. Я бігав між рядами на ринкові, намагався продавати, і що цікаво – навколо були реальні люди, масовки як такої не було. Тобто це було, швидше, ближче до документального кіна. Причому, якщо в першому дублі щось вдавалося зіграти, то в другому – люди вже все знали, а режисер вимагала у відповідь реакції сторонніх людей, як вони поведуть себе, як відреаґують. Тобто в даному випадкові потрібно було не просто грати, а ще і якось провокувати людей, що тебе оточують. Це легко давалося на якихось вуличних виставах, на майданах, а ось щоб у кіні... З одного боку, це і не прихована камера, це художній фільм, а разом з тим був використаний такий прийом. Ось це, напевно, поки було найцікавішим. А сьогодні ми вже знімаємо сцену, де Остап Бендер та Іполіт Матвєєвіч уперше зустрінуться, і ось тоді у нас вже почнеться. Але я ще не знаю, як гратиму. Не знаю, що це буде – ґротеск або ближче до реалізму. Я потім на екрані подивлюся. Мені самому цікаво.

Останній знімальний день у кіногрупи призначений на двадцяті числа червня. Що прикметно – під час фільмувань звук пишеться начисто, подальшого озвучування “12 стільців” і його перекладу на німецьку чи англійську не буде. У Німеччині “12 стільців” ітимуть російською мовою з субтитрами.

Вихід фільму запланований на осінь. Що ж стосується прем'єри в Україні, то, як повідомили в німецькій частині кіногрупи, Ґете-інститут планує провести в Україні ретроспективу фільмів Ульріке Оттінґер, під час якої і відбудеться показ її нового проекту “12 стільців”, про що наразі не знають нічого певного навіть самі його учасники.

Одеса

Зйомки